Jojobaolie

Jojobaolie

Jojobaolie gør en masse gode ting for din hud, og så er det en bærerolie modsat nogle andre æteriske olier som f.eks. Citronolie. Jojobaplanten er en hjertelig, uopslidelig plante, som gror i Nordamerika. Den trives ikke blot i hårde klimaer som ørken, som ville dræbe de fleste levende ting, men den producerer også nødder med mange helende effekter.

Jojobaplantens nødder kan nemlig laves til en olie. Jojobaolie er blid og skånsom nok til at blive brugt som en bærerolie. Som du kan læse under bl.a. citron- og lavendelolie, er de ikke bærerolier, fordi de er så kraftige, at de kan give – hvis ikke allergiske, så i hvert fald – reaktioner, hvis de ikke tyndes ud i en bærerolie. Det kan du bruge jojobaolie til!

Mange bruger jojobaolie som en del af deres hudplejerutine, og der er mange gode grunde til det. Der er rigeligt med evidens for, at jojobaolie er godt i kampen mod akne, tør hud og mange andre hudproblemer.

Vi kommer ind på følgende omkring jojobaolie:

  • Jojobaolie er fugtgivende
  • Jojobaoliens antioxidanter
  • Den er nonkomedogen
  • Jojobaolie på det molekylære niveau
  • Jojobaolie og talgproduktion
  • Kan hjælpe dine sår med at hele
  • Kan hjælpe dig med eksem, psoriasis og andre hudsygdomme
  • Jojobaolie kan bekæmpe akne
  • Kan modvirke solbrændthed
  • Fjerner rynker
  • Kan fjerne ar
  • Sådan bruger du jojobaolie
  • Mulige bivirkninger og risici

Jojobaolie er fugtgivende og antibakteriel

Jojobaolie er en fugtighedsbevarende ingrediens, hvilket betyder, at den giver din hud et lag, som fungerer som en beskyttende barriere, så huden ikke taber fugtigheden. Det kan hjælpe mod bakterielle infektioner, akne og dannelse af skæl.

Derudover betyder det også, at jojobaolie med dens antimikrobielle og svampedræbende egenskaber er enormt godt for huden. Desuden dræber jojobaolie ikke alle typer bakterier og svampe, men det dræber dog dem, der kan give salmonella, E. coli eller candida, som er en svampeinfektion, der typisk opstår på baggrund af en gæringsproces, som er skadelig for huden.

Ønsker du at vide endnu mere om jojobaolie, så læs videre under listen af produkter, hvor vi kommer ind på resten af de ovenstående emner omkring jojobaolie.

Hvilket produkt skal du købe?

Vi har udvalgt de bedste jojobaolie produkter, og samlet dem på en liste herunder. Der er selvfølgelig lidt forskel på de forskellige produkter, hvorfor du bør læse om de enkelte produkter, før du tager en beslutning, men fælles for dem alle er, at de er gode for din hud.

Jojobaoliens antioxidanter

Der er mange forskellige antioxidanter, som gør noget godt for huden – og kroppen i det hele taget. Jojobaolie indeholder naturlige former for E-vitamin, som samarbejder med huden som en antioxidant. Det betyder, at jojobaolien kan hjælpe din hud med at bekæmpe oxidant stress, som opstår gennem den eksponering for forurening og andre toksiner, vi oplever til hverdag.

Den er nonkomedogen

“Ja, hvad betyder det så?” tænker du nok. Det gør de fleste nok. Komedogen betegner et produkt, der fremkalder urenheder i form af tilstoppede porer. En konsistens, der ikke virker tilstoppende, kaldes nonkomedogen, og det er det, jojobaolien er.

Så selvom jojobaolie er en botanisk substans, er dens kemi så tæt på olien, din krop naturligt producerer, at din hud ikke kan mærke forskel på de to.

Det betyder, at din krop er mindre tilbøjelig til at få tilstoppede porer og lignende. Dette resulterer i færre tilfælde af uren hud og samtidig giver det færre og mindre udbrud af akne, hvis du er ramt af det.

Jojobaolien på det molekylære niveau

Jojobaolie er en voks – så at sige. Selvom det kan absorberes i din hud, giver dets voksede natur tilladelse til at kreere en helende og behagelig overflade på huden, som forsvarer den.

I modsætning til andre botaniske olier, er jojobaolie typisk ikke irriterende for huden, og allergiske reaktioner er derfor meget sjældne. Som tidligere nævnt kan jojobaolie også bruges som bærerolie, og det er udelukkende, fordi den er så let for huden at håndtere i modsætning til eksempelvis citron- og lavendelolie.

Det, der menes, er, at jojobaolie er en voks på et molekylært niveau. Det skal ikke forstås som en hårvoks eller noget i den dur.

Jojobaolie og talgproduktion

Talgkirtlen sekrerer en fedtholdig olieagtig substans, som kaldes talg. Talg produceres fra fedt og døde fedtproducerende celler.

Jojobaolie regulerer talgproduktionen, fordi den ligner talgen, som kroppen producerer naturligt. Når du smører jojobaolie på huden, bliver den tilfredsstillet og fugtet. Det sender et signal til dine hårsække og svedkirtler om, at din hud ikke behøver yderligere talg for at hydrere.

Det sørger for, at huden bibeholder sin olierede tilstand uden at se olieret ud, og det modvirker samtidig akneudbrud.

Kan hjælpe dine sår med at hele

Jojobaolie er en lovende ingrediens i stimuleringen af sårheling. Forskning viser, at jojobaolie gør, at dine hudceller binder sig sammen, efter de er separeret af et krads, eller hvis du har skåret dig.

Det er muligvis også grunden til, at jojobaolie hjælper i det omfang for folk med akne og ar fra akne. Disse sårhelende egenskaber kan være forbundet med jojobaoliens koncentration af naturligt E-vitamin.

Kan hjælpe dig med eksem, psoriasis og andre hudsygdomme

Jojobaolie har mange antiinflammatoriske og helende egenskaber. Hvis du lægger det på huden – også kaldet overfladisk behandling – kan det fjerne tørhed, kløe og andre relaterede symptomer.

Folk med inflammatoriske sygdomme relateret til hudproblemer som psoriasis og eksem kan opleve en enorm forskel ved at benytte jojobaolie.

Jojobaolie kan bekæmpe akne

Som tidligere nævnt, kan jojobaolie have stor indflydelse på, hvordan din akne udvikler sig, og hvordan de ar, der kan følge med, kommer til at se ud.

Et klinisk forsøg på jojobaolie indikerer, at det kan holde akne væk.

Det skyldes jojobaoliens helende, antiinflammatoriske midler, helende egenskaber og de fugtgivende elementer, som er naturligt fremstillede.

Disse egenskaber indikerer, at jojobaolie kan hjælpe dig med at undgå akneudbrud og samtidig hjælpe mod de ar, der kan komme i den forbindelse.

Kan modvirke solbrændthed

Jojobaolie er en populær ingrediens i nogle naturlige solcremer. Det kan være på baggrund af det høje indhold af naturligt E-vitamin kombineret med de antioxidanter, som kan hjælpe din hud med at beskytte mod solens stråler og den skade, de kan gøre.

Jojobaolie indeholder nemlig både E-vitamin og antioxidanter, og begge dele er gode for huden, hvilket er grunden til, det bliver brugt i mange cremer.

Ud over at modvirke solstik og solbrændthed gør E-vitaminet og antioxidanterne i jojobaolien, at din hud føler sig bedre tilpas. Ofte kan solstik og solbrændthed gøre ondt, fordi huden tørrer totalt ud, når man får for meget sol, og det kan jojobaolie også modvirke, da den fungerer som fugtighedsgivende creme.

Fjerner rynker

Oxidativ stress kan være forbundet med, hvordan de fine linjer og rynker fremstår og forekommer i ansigtet. Der er ikke nogle studier på området, der enten af- eller bekræfter, om jojobaolie direkte har påvirkning på rynker, men andre planteprodukter, der har samme egenskaber, er blevet testet, og de viser, at de direkte påvirker elasticiteten i huden med de antioxidanter, de indeholder, hvilket giver færre rynker.

Det betyder, at de antioxidanter, som jojobaolien indeholder, kan hjælpe med at modvirke de rynker, vi anser som værende tegn på alderdom.

Kan fjerne ar

E-vitamin har i lang tid været det foretrukne for sundhedsprofessionelle i behandling af ar. Dog er der ikke vidt- og gennemgående studier på området, der af- eller bekræfter virkningen, men da lægevidenskaben gennem lang tid har benyttet E-vitamin i behandling af ar, må der være noget om snakken.

Hvis du vil prøve at benytte E-vitamin til et ar el. lign., kan det være en mulighed at benytte jojobaolie, da det kan give synlige resultater.

Jojobaoliens naturlige, sårhelende egenskaber kombineret med E-vitamin kan minimere dine ar.

Sådan bruger du jojobaolie

I modsætning til de mange andre olier, du kan finde, skal jojobaolie ikke opblandes for at kunne bruges på huden. Den kan smøres direkte på, og det har ikke du vil ikke opleve den irritation af huden, som man kan opleve, hvis man benytter enten citron- eller lavendelolie uden at tynde det op.

Inden du benytter et eneste produkt på hele kroppen skal du dog lave en “patch test.”

Det betyder, at du tager en lille smule creme og kommer på huden for at se, om du kan tåle produktet. På den måde sikre du, at du ikke får en allergisk reaktion eller – i værste tilfælde – udslæt.

Du kan foretage en “patch test” ved at lægge lidt jojobaolie på indersiden af din underarm. Omkring 3 dråber burde være nok. Dæk derefter området med et plaster og vent 24 timer. Når der så er gået 24 timer, kan du fjerne plasteret og se, om der er nogle tegn på irritation, hævelse eller om det er blevet rødt. Hvis der ingen tegn er på nogle af disse, kan du bruge olien på resten af kroppen.

Du kan bruge jojobaolie på mange forskellige måder. Om du vil bruge det som læbepomade eller i hele ansigtet er op til dig. Du kan bruge det lige der, hvor du tænker, der er behov for det.

Du kan naturligvis også blande jojobaolien op med en anden olie, og fordi jojobaolie er en bærerolie, kan du bruge den sammen med enten citron- eller lavendelolie, som kræver en bærerolie, fordi de er ret stærke.

Jojobaolien er desuden sikker at bruge omkring øjnene – i modsætning til mange andre produkter. Du kan derfor bruge jojobaolie som en gør-det-selv ansigtsmaske for at bekæmpe rynker, akne el. lign.

Jojobaolie er ligeledes en effektiv makeupfjerner til oliebaserede makeupprodukter. Det er skånsomt for huden, og det fjerner samtidig makeup.

Mulige bivirkninger og risici

Jojobaolie er allergivenligt, så der er ingen alarm på det område. Det er generelt set anset som værende sikkert at smøre på huden.

Dog er der i meget sjældne tilfælde nogen, der har erfaret en allergisk reaktion, som kan give kløe eller hævelse. Det hører dog til sjældenhederne, og derfor skal man selvfølgelig teste produktet på et lille område, hvilket du kan læse om under patch testen, der tidligere er skrevet om.

Disse bivirkninger hører til sjældenhederne, og desuden er de ikke ret voldsomme. Det er ikke noget, man ikke kan komme sig over, men det er naturligvis en irritation, hvis huden klør.